December 2021 – Januari 2022: vervolg mestkelder

Tijdens deze wintermaanden waren de weergoden ons niet zo goed gezind, maar uiteindelijk hebben we de werken toch verder kunnen zetten. Eerst moesten de muren van de potstal met betonblokken verder opgetrokken worden. Later wordt hier nog een ringbalk op gegoten. Deze zal dienen als fundering voor de schuur. De pvc buizen die je op de foto ziet, steunen beneden op de rand van de vloerplaat. Ze staan op de plaatsen waar de gebintstijlen zullen komen. Ze worden vol beton gestort en geven zo extra steun aan het gebouw.

3 lagen betonblokken vormen de wand van de potstal

Hierna konden de stroroosters en de ligboxplaten geplaatst worden. Geen simpele klus, daar deze platen meer dan 1 ton wegen! Gelukkig kregen we de hulp van een krachtige verreiker die de klus klaarde.

Stevig beestje, deze Merlo verreiker

Op de plaatsen in de mestkelder waar de twee betonkolommen gegoten werden, komen later de gebintstijlen te staan. Vermits we ons moeten schikken naar de originele maten van de gebinten, valt er wel één in de potstal en één tussen de ligbedden. De koeien zullen er zeker gebruik van maken om zich lekker te schuren. Vandaar dat ze stevig verankerd moeten worden. Bijgevolg werden er gaten geboord van 20 cm in één strorooster en één ligboxplaat. Zo kunnen later de kolommen verder opgegoten worden en daarop kunnen dan de stijlen van de gebinten verankerd worden.

Gat van 20 cm boren met de statiefboormachine
De geboorde gaten waaruit de wapening steekt van de betonnen kolommen

En zo krijgt de stal toch weer wat meer vorm. We kunnen starten met de voorbereiding tot het gieten van de ringbalk. De zijkant van de eerste ligboxplaat wordt later ook nog dichtgemaakt.