November 2022-Januari 2023: Op het ritme van het weer

Winter! Niet het ideale seizoen om buitenwerk te verrichten. Maar toch… Elk moment dat het weer het toelaat werken we verder aan de opbouw van de schuur.

Tegen Koning Winter kunnen we niet op.

Ondertussen werd het gebint van de linkse zijmuur geplaatst en, op één na, staan de overige gebinten aan de rechterkant op hun plaats.

Groen: constructie die er al stond sinds vorige blog. Rood: laatste verwezenlijkingen

Initieel hadden we een fundering voorzien voor de achterste stijl van het gebint ter hoogte van de ligboxen voor de koeien. Eén ligbox zou door deze paal echter onbruikbaar worden. En omdat we graag hebben dat alle koeien een comfortabel ligplaatsje zouden krijgen, hebben we besloten om deze paal weg te laten. Hieraan is echter wel een technische aanpassing verbonden, die stevig genoeg moet zijn om het schelft (de hooizolder) te kunnen dragen.

De stijl (hier in het rood) zou pal in een ligbox staan. Hierdoor zou één ligplaats verloren gaan.
Een draagbalk tussen de twee gebinten draagt de ankerbalk van het 2de gebint van rechts. De ligboxen zijn zo vrij van palen.

De oplossing is om een zware balk te steken tussen de achterste stijl van het derde gebint (van rechts) en de achterste stijl van de linkermuur. Hierop kan dan de ankerbalk van het 2de gebint (van rechts) rusten. Om deze dwarsbalk te verankeren, moesten in de beide stijlen pengaten gemaakt worden. Het was een hele klus om deze balk passend te maken en hem op zijn plaats te zetten. Vooral omdat deze balk een kromming heeft waardoor de uitlijning van de pennen niet zo eenvoudig was. Daar deze balk tussen de 200 en 300 kg weegt, kwam onze kraan hier weer goed van pas.

Het plaatsen van de rechterzijwand.
Met de hulp van een spanriem, konden we de balk op zijn plaats zetten.
En zo krijgt de schuur weer wat meer vorm.