Vandaag zijn we naar Hove geweest om vijf prachtige Kempense geitjes op te halen. Deze bijzondere geiten behoren tot een bedreigd ras en maken deel uit van ons levend erfgoed. Door hen een thuis te bieden, dragen we bij aan het behoud van dit unieke ras.
Samen met onze Kempense schapen gaan de geitjes een belangrijke rol spelen in het begrazingsproject op de Schansheide. Omdat geiten andere soorten vegetatie eten dan schapen, vullen ze elkaar perfect aan en zorgen ze samen voor een evenwichtige en duurzame manier van natuurbeheer.
Wat deze geitjes extra speciaal maakt, is hun vriendelijke en knuffelbare karakter. En vooral deze geitjes die tijdens hun eerste tien levensmaanden verwend werden op de belevingsboerderij te Hove. Ze zijn dol op aandacht en vormen daarmee een leuke aanwinst voor iedereen die ze ontmoet op onze boerderij. We kijken ernaar uit om hen te zien groeien en bijdragen aan ons project!
Info over het ras:
De Kempense geit is ontstaan door selectie uit de veelkleurige (meestal witte) ‘schaapskopgeit’, een robuuste geit die afstamt van de Keltische Witte geit. Deze geit was voornamelijk te vinden in de provincies Antwerpen, Limburg en Brabant. Door het inkruisen van de productievere Saanen geit dreigde het oorspronkelijke type echter bijna verloren te gaan.
De Kempense geit is een stevige, gedrongen geit die groter is dan een dwerggeit. Ze heeft korte, dikke poten die wijd uit elkaar staan, wat haar een robuuste uitstraling geeft. Haar lichaam is breed met een krachtige borst, een brede schoft en een iets afhangende buik. De kop is kort en breed, met een breed voorhoofd en wijd uitstaande kaken. De neuslijn is recht, en een sik is gewenst. Het is ook toegestaan om halsbelletjes te dragen.
Wat de horens betreft: de geit heeft recht naar achterstaande horens, terwijl de bokken een rechte of achterwaarts gebogen horens hebben. De vacht is kort, met langer haar langs de ruglijn, borst en achterhand. Bij de bok is een opvallende bokkenpruik gewenst. De kleur van de Kempense geit is altijd wit; vlekken zijn niet toegestaan.
Kempense geiten kunnen tussen de 12 en 15 jaar oud worden, hoewel de bokken meestal een korter leven hebben.
Wil je alles over dit ras weten? Kijk dan op deze fiche van Stamboekvereniging Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) vzw WWW.SLE.BE – info@sle.be