Wij zijn officieel een zorgboerderij!

Vandaag mochten wij ons uithangbordje van Steunpunt Groene Zorg vzw ontvangen. Vanaf nu zijn wij officieel een zorgboerderij!

Wat is een zorgboerderij in het algemeen?
Mensen met een zorg- of een hulpvraag vinden een passende dagbesteding op een zorgboerderij. De meeste zorggasten op de zorgboerderij zijn mensen met een beperking of mensen met psychische problemen. Het gaat dan zowel om minderjarigen als meerderjarigen. Ook jongeren die begeleid worden door een zorgvoorziening kunnen terecht op de zorgboerderij. En ook jongeren die omwille van allerlei redenen dreigen af te haken op school. Zorgboerderijen kunnen voor nog meer doelgroepen een grote meerwaarde zijn, zoals dementerende mensen, mensen met burn-out,…

Maar wat betekent dat nu voor ons?
Als zorgboerderij geven we kwetsbare personen de kans om samen met ons mee te werken op onze boerderij. Hierbij worden wij ondersteund door Steunpunt Groene Zorg vzw.
Momenteel focussen wij ons op jongeren die op school in een ’time-out’-project zitten. Dit doen wij in samenwerking met o.a. onze partner Gibbo Galbergen. Als zorgboerderij zijn wij een volwaardige versterking en verruiming van het ’time-out’-project. Jongeren in zulk een time-out hebben nood om even te ontsnappen uit de schoolomgeving. Zij kunnen onder onze begeleiding taken uitvoeren met dieren en planten. Onze eerste ervaring is dat de jongere in onze groene agrarische omgeving tot rust komt. Verbinding, gelijkwaardig partnerschap, rust en veiligheid zijn belangrijke waarden die bijdragen tot het psychisch welzijn van de jongere.

Steunpunt Groene Zorg biedt ondersteuning aan zorgboerderijen in heel Vlaanderen