Het lemen is klaar

Dit bericht is vanwege de drukte rond de openschuurdag met wat vertraging gepost.

Inderdaad, de klus is geklaard! Het was zwaar, maar dankzij de vele vrijwilligers volbrachten we de klus op 14 werkdagen. Bedankt allemaal voor de helpende handen!

Er moest zo’n 86 m2 geleemd worden. De muurdikte is gemiddeld 14 cm. Dat maakt dus 12 m3 leem. De samenstelling van de leemmortel bestaat uit leem, gebluste kalk, stro en water. In cijfers: 8500 kg leem, 1700 kg kalk, 2500 liter water en 400 kg stro. De leemmortel werd gemengd door middel van een deegmenger, een zogenaamde hefkneder. De L-vormige arm gaat op en neer, terwijl de kuip ronddraait. De hoeveelheid van één mengsel werd gebaseerd op 60 kg leem (60 kg leem, 12,5 kg kalk, 20 liter water en 3 kg stro). Voor de afwerkingslaag werd er meer kalk en minder stro gebruikt.

De deegmenger in actie (met dank aan bakkerij KIEM uit Mol)
Jef vult de menger bij.

Eénmaal het mengsel klaar, wordt het aangebracht op het vlechtwerk (zie: https://www.deluyckenaar.be/het-vlechtwerk-voor-het-vitswerk-is-klaar/) door de proppen leemmortel er tegenaan te gooien en goed aan te duwen tussen de wilgentakken. We werkten vak per vak af en steeds van binnen naar buiten. Wanneer de binnenkant van een vak opgevuld was, werd de buitenlaag aangebracht. De eindlagen werden vervolgens afgewerkt met behulp van een plakspaan.

Terwijl Dirk en Hans aan de binnenkant van een vak werken…
werken Elke en Nick de buitenkant van een ander vak bij.
Dieter en Nick hebben er zin in.
Tussendoor een lekkere koffiekoek…
en ’s middags soep en croque-monsieurs brengt iedereen weer op kracht!
Mark werkt een muur af.
Oeps, motor is verbrand!
Dan maar even verder op de ouderwetse manier. Gratis fitness, Jef!
Gelukkig konden de vrienden van het Karelshuis (bakhuisje bij molen van Ezaart) ons uit de nood helpen met een oude deegmenger. Bedankt!
Hansfried smijt het laatste gaatje dicht…
en Jonas werkt de laatste muur af!
Het eindresultaat!
Nog vlug een demo-muurtje gemaakt voor de openschuurdag.