Het Project

Opbouw en restauratie van de schuur op een zo authentiek mogelijke manier, deels als community project. We willen de gemeenschap de kans geven om hier aan deel te nemen, dit door letterlijk helpende handen te zoeken bij het optrekken van de constructie, het vitsen en het aanbrengen van de leemstuc op de muren op authentieke manier. Sluis krijgt er een belangrijk stukje erfgoed bij, komende uit en een weerspiegeling van zijn eigen historische kern, de Boerestraat.

Uitbouw structurele samenwerking met het Jakob Smitsmuseum en Toerisme Mol. Het Kempische platteland dat Smits schilderde komt hier tot leven in de vorm van de typische schuur met zijn originele activiteit (koeien, stro en hooi, …).  Er wordt gewerkt aan een informatieve wandeling die vertrekt aan het museum en loopt via omgevingseigen locaties, inclusief de schuur. Tijdens de wandeling gaan het werk van de Molse schilders, het landschap en de landbouw met elkaar in dialoog. 

Organisatie van een gemeenschapsgericht plattelandsprogramma in de schuur. Op de Dag van de Landbouw en de Erfgoeddag kan de schuur bezichtigd worden.  Ook plannen we educatieve klasbezoeken en voorleesmomenten in samenwerking met kleuter- en basisschool Stapsteen Sluis.  Met VZW De Trekhaak, organisator van de inmiddels bekende Zigeunerfeesten willen we gelijktijdig info- en belevingsmomenten laten plaatsvinden. We organiseren in de schuur i.s.m. onze partners ook keuvel/belevingsmomenten rond plattelandsthema’s.

Fiets- en wandelrustpunt in de nabijheid van de schuur, voorzien van een bank/picknicktafel, waar we het verhaal van het lokale platteland en de schuur doorheen de eeuwen heen vertellen.  Er worden linken gelegd met Jakob Smits, Toerisme en de moderne landbouw.  De info zal beschikbaar zijn via een infobord en de erfgoed-app.  Van hieruit kunnen bovendien geïnteresseerden de opbouw van de schuur van nabij volgen.