Voorbereidingen voerhek

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het voerhek gestart. Meestal worden voerhekken gebruikt die van gegalvaniseerd ijzer gemaakt zijn. Wij vinden dat dit niet goed past in het kader van een oude Kempische schuur. We zijn dus op zoek gegaan naar een alternatief in hout. Niet zo vanzelfsprekend, want het hek moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • De koeien moeten vastgezet kunnen worden (bv. om ze te insemineren of om bloedstalen te kunnen nemen).
  • Vermits onze koeien hun hoorns mogen behouden, moet het voerhek daar ook toegankelijk voor zijn.
  • Het voerhek moet zo veel mogelijk uit hout bestaan.
  • De hoogte van het voerhek moet indien nodig aangepast kunnen worden. De koeien staan in een potstal en zullen met de tijd steeds hoger komen te staan.

Hieronder enkele voorbeelden van voerhekken die niet voldoen aan onze criteria.

Een standaard voerhek waarin de koeien vastgezet kunnen worden. In metaal en enkel geschikt voor hoornloze koeien (hoorns worden verwijderd).

(Bron: https://greutink.nl/staltechniek/voeren/)

Zelfde principe zoals hierboven, maar dan in hout. Dus ook niet geschikt voor hoorndragende koeien.

(Bron: https://www.bauernzeitung.ch/artikel/landtechnik/ein-stall-ganz-aus-holz-fressgitter-und-co-inklusive-354142)

Eenvoudig houten voerhek, maar niet met de mogelijkheid om de koeien vast te zetten. Wel geschikt voor koeien met hoorns.

(Bron: Hansfried Van Craenendonck)

Zweeds voerhek. Geschikt voor hoorndragers en zelfsluitend. Maar in metaal.

(Bron:https://www.distrifarm.be/nl/catalogus/detail/zweeds-voederhekken-monotube)

Na lang zoeken kwamen we bij een houten voerhek uit dat naar het Zweedse model is gemaakt. Het hek staat op een bio-boerderij, Hof Zur Hellen, in Duitsland, niet zo ver van Düsseldorf. We hebben contact gehad met deze mensen en ze waren tevreden over dit type van hek en vonden het geschikt voor zwaardere dieren. Onze keuze was dus gemaakt!

Het nog nieuwe voerhek in Hof Zur Hellen.
(Bron: Facebook Hof Zur Hellen)
Het voerhek in Hof Zur Hellen in gebruik.
(Bron: Facebook Hof Zur Hellen)

We zijn aan het tekenen gegaan en hebben ondertussen het constructiehout (eik) aangeschaft. Omdat we het voerhek stevig willen plaatsen en ook in de hoogte willen aanpassen (indien nodig), moeten we een stevig frame voorzien ter hoogte van de voedergang. Dit doen we door 4 extra stijlen te plaatsen met daarbovenop een horizontale drager. Deze drager zit op dezelfde hoogte als de ankerbalken van de achterliggende gebinten en zo kan hij de vloer van het schelft mee ondersteunen.

Ontwerptekening van het voerhek.
Dirk boort een pengat in de draagbalk.
Extra stevigheid wordt bekomen door het plaatsen van schoren.
Het rechtse deel van het frame staat recht. Tussen de stijlen wordt dan het voerhek geplaatst. De draagbalk bestaat uit twee delen die met een schuine liplas aan elkaar worden verbonden.