Afscheiding ligboxen

Het is noodzakelijk dat de ligboxen afgescheiden worden van elkaar, zodat elke koe haar ligplekje heeft en ook mooi recht in de box gaat liggen. Net zoals het voerrek, construeren we deze tussenschotten ook in hout. Ook hier kozen we voor nieuwe eikenhouten planken en balken. Het model van de afscheiding baseren we op de staande R-box (zie fig.).

Metalen staande R-box waarop we het ontwerp van onze houten ligboxen op baseren.
Bron: https://westcountryconcreteproducts.co.uk

Het is de bedoeling dat de koeien als het ware begeleid worden naar hun ligplaats. Hiervoor zijn er enkele hulpmiddelen aangebracht.
Vooraan op de bodem monteren we een knieboom. Dit om te voorkomen dat de koeien te ver naar voren in de ligbox gaan liggen. Deze knieboom bepaalt ook de vloerlengte van de ligbox, waardoor er voldoende ruimte is om op te staan en de koeien zichzelf niet verwonden. De juiste boxlengte voorkomt ook dat er mest in de box valt. De knieboomdiameter mag 15-16 cm hoog zijn. Bij deze hoogte kunnen de koeien ongestoord hun voorpoten strekken. De knieboom bestaat uit een ronde balk. Deze ronde vorm voorkomt dat de voorpoot van de koe wordt afgeknepen.

Vooraan komt er ook een schoftboom. De schoftboom is ongeveer loodrecht boven de knieboom gemonteerd. De schoftboom voorkomt dat de koe te ver naar voren kan staan. Hierdoor komt er minder mest in de boxen. Dit is schoner en droger voor het dier en betekent minder werk voor de veehouder. Om te voorkomen dat vaarzen of koeien doorsteken (onder de schoftboom door) kunnen we ook nog een spanband bevestigen op ongeveer 1 meter boven het ligbed.

3D-ontwerp van de ligboxafscheidingen.
Bron: H. Van Craenendonck


Een diepgestrooid ligbed bestaat uit een laag van 15 tot 20 cm strooisel. Om ervoor te zorgen dat het strooisel in de ligbox blijft, is een strooiselkering aan de achterrand van de ligbox noodzakelijk. Deze maken we van een eikenhouten plank of van een ronde boomstam.

De ligbox-afscheidingen in opbouw. Bovenaan werden nog extra (oude) eiken tussenbalken aangebracht om de voorste verticale stijlen van de afscheiding stevig te kunnen bevestigen.


De scherpe punten worden later nog afgerond. Voorlopig is alles met één bout per verbinding vastgezet. Dat worden er twee. De strooiselkering ontbreekt hier nog.