De koeien zijn verhuisd naar hun nieuwe stal

Omdat de vorige huisvesting van de koeien niet optimaal meer was, hebben we de afgelopen weken ons gefocust op de inrichting van het stalgedeelte.
Zoals reeds besproken in vorige berichten, was het de bedoeling om de hele stalinrichting in hout te maken. Op het voerrek na, is dit gelukt. Omdat het zeer moeilijk (ofwel zeer kostelijk) zou zijn om de stalinrichting in oude eiken balken te maken, maar ook om te kunnen voldoen aan de huidige dierenwelzijnnormen, vervaardigden we de stalinrichting in nieuw eiken hout. Voorlopig staat er een ijzeren voerrek van het Zweedse type dat tevens model staat voor het toekomstige houten voerrek (zie voorbereiding voerrek). De koeien kunnen dus alvast wennen aan het gebruik ervan. Het hout voor deze voerrekken ligt klaar en is al gedeeltelijk op lengte gezaagd. Maar nu gaat onze prioriteit uit naar het lemen van de muren en het maken van de twee schuurdeuren.

De ligbedden zijn ingestrooid. De koeien kunnen komen.
Aan de rechterkant zijn 3 kleinere kalverboxen voorzien.

Omdat de potstal toch een halve meter dieper ligt dan de begane grond, moesten we iets verzinnen om de koeien er veilig in te krijgen. We hadden al het idee om er voor te zorgen dat bij mooi weer de staldeuren open kunnen blijven staan, uiteraard zonder dat de dieren eruit kunnen. We hebben dus een hek gemaakt dat onderaan kan scharnieren zodat het tevens als valbrug gebruikt kan worden. Door extra balken in de openingen te leggen, verkregen we een stevige brug.

Het kantelbare hek bestaat uit zware eiken balken die het gewicht van de koeien aankunnen.
Hier is het hek naar binnen gekanteld. De losse balken liggen in de openingen. Op deze balken hebben we ook nog latten geschroefd zodat de koeien meer grip op de helling hebben (nog niet op deze foto te zien).
Om te voorkomen dat de dieren op de roosters gaan liggen, hebben we over de volledige oppervlakte klinkers verspreid. Zo is het ligbed een gemakkelijkere keuze. Links zie je het voorlopige ijzeren voerrek.
De koeien verkenden vrij snel de ligboxen.
De kalfjes waren de eerste die het bedje van stro opzochten.
Het duurde niet lang of de koeien genoten ook van het zachte strobed.