Februari 2023: Wilgen knotten

De opbouw van de schuur gaat gestaag verder. Ondertussen moeten we ook al naar de toekomst kijken. Zo zullen de muren binnenkort geleemd gaan worden. En om de leem stabiel te kunnen aanbrengen, moet er een raamwerk voorzien worden. Dit raamwerk bestaat uit gevlochten wilgentenen, vitsen genaamd. Later komt er nog een artikel over dit vitselwerk. Het juiste moment om deze wilgentwijgen te oogsten, is de winter. Hoogtijd dus.

Een voorbeeld van het vitselwerk. Bron: Schapenstal Schupleer Natuurpunt Vorselaar
Een lemer (Koen Wisse) aan het werk. Bron: Het Mot, Grimbergen

Via ons netwerk, zijn we in contact gekomen met Natuurpuntgroep ‘Netebronnen’, die actief zijn in Mol en Dessel. Het is een team van gedreven vrijwilligers die daar werk maken van meer en betere natuur. Zo kwamen we te weten dat de knotwilgen in de Twaalf-uren-dreef op de Maat in Mol een knotbeurt moesten krijgen (weetje: De zon staat vier keer per jaar om 12 uur pal in het zuiden (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december). Vermits deze dreef ook pal op het zuiden gericht is, noemt ze dus de Twaalf-uren-dreef).

We hebben de handen in elkaar geslagen en met een toffe groep van enthousiaste vrijwilligers werd de klus geklaard. Een mooi voorbeeld van een ‘win-win‘-situatie. Natuurpunt is blij dat de dreef opgefrist werd en wij zijn zeer tevreden dat we de nodige wilgentenen (vitsen) bekomen hebben om het vitselwerk te maken. Uiteraard zijn we Natuurpunt hier zeer dankbaar voor!

Het knotten van de wilgen.
Natuurlijk werd er een pauze voorzien. Appelsap uit ons karretje, koffie, chocomelk en lekkere koffiekoeken. Met dank aan Angelique.
Twee volle wagens werden afgevoerd.
De Twaalf-uren-dreef ligt er weer piekfijn bij om de wandelaars te ontvangen.
En zo arriveerden de wilgentenen op hun thuisbestemming. De eerste wagen in de Luyckenaar!