Juli-Augustus 2022: muurtjes en muurplaat afgewerkt

Zoals in de blog van mei al te lezen was, hebben we gekozen om een muurtje te metsen met daarop een eiken muurplaat. Het muurtje is opgetrokken uit 2 halfsteense muurtjes met een spouw tussen. Vanwege de verschillende lengtes van de bakstenen was een steensmuur (is een muur die de dikte heeft van de lengte van de steen) niet mogelijk. De muurtjes zijn ongeveer om de 2 lagen verbonden met spouwhaken. De totale dikte is 22 cm. De hoogte boven het vloerpeil is 38 cm. Doormiddel van de draadstangen, die reeds in de betonnen fundering staken, werden de muurplaten bevestigd op de muurtjes. De muurplaten worden d.m.v. een trekmes (zie foto) nog wat bewerkt en zullen met de tijd vergrijzen zodat ze een meer rustieke uitstraling krijgen en mooi opgaan in het geheel.

Trek- of haalmes

Voor de muurplaten hebben we geopteerd om nieuw eiken hout te gebruiken. Oorspronkelijk wilden we hier ook oude balken voor gebruiken. Hier hebben we van afgezien en wel om de volgende reden. De zijkant van de muurplaat is blootgesteld aan de weersomstandigheden. De oude eiken balken zitten vol met memel en bij regenval zou dit als een spons werken. Het water dat van de muren stroomt zou gedeeltelijk opgeslorpt worden door de balken en waarschijnlijk zou houtrot dan snel optreden. De nieuwe eiken balken zullen daar beter tegen bestand zijn. Het hout wordt ook nog bewerkt met een waterafstotend middel zodat een betere duurzaamheid bekomen wordt.

De eiken balken werden gekocht bij de firma Ateliers Verbist in Grobbendonk. Het waren balken van 20X25 cm. Deze hebben we dan in drie laten zagen zodat de muurplaten ongeveer 8 cm x 20 cm werden. Speciaal dank aan Houthandel Apostel uit Mol voor het zaagwerk!

De elektriciteitskabels voor de stopcontacten werden door de spouw geleid.
De nog niet verzaagde balken van 20 x 25 cm.
De liplassen worden eerst ingezaagd met de afkortzaag en daarna met de houtbeitel verder uitgestoken.
De muurplaten werden verbonden door eenvoudige liplassen en bevestigd d.m.v. de draadstangen